Loading

2.14 FRÉZOVÁNÍ OZUBENÝCH KOL ODVALOVÁNÍM

Provádí se na speciálních odvalovacích frézkách, na kterých se mohou vyrábět čelní ozubená kola s přímými a šikmými zuby, kola šneková a řetězová.

Nástrojem je jednochodá nebo vícechodá odvalovací fréza, která koná hlavní řezný pohyb a současně také posuvný; posuv je udán v mm na jednu otáčku frézovaného kola.



Při frézování ozubených kol s přímými zuby se nastavují na odvalovací frézce výměnná dělicí kola, která musí zajistit závislost mezi otáčivými pohyby nástroje a obrobku; otočí-li se jednochodá fréza o jednu otáčku, musí se obrobek pootočit o jednu zubovou rozteč.

Frézování čelných ozubených kol se šikmými zuby je složitější v tom, že musí být vůči základnímu otáčivému pohybu zajištěn zrychlující nebo zpomalující otáčivý pohyb obrobku. To je zajištěno tak zvaným diferenciálem.



Na odvalovací frézce se pak musí kromě výměnných dělicích kol nastavit ještě výměnná převodová kola diferenciálu.

1 komentář:

  1. Tak tohle je už pro mě vysoká škola zámečnictví. :) A obdivuju každého, kdo to umí. Jednu chvíli jsem jezdil do firmy, která se tímhle zabývala a ti chlapi, kteří to dělali, byli skuteční profíci. Když jsem viděl, že frézují ozubené kolo, které sotva nesly dva elektrické kladkostroje, tak jsem nestačil žasnou. Opravdu mistři svého oboru. :)

    OdpovědětVymazat