Loading

6.5 MIKROMETRICKÁ MĚŘIDLA

Umožňují měření s přesností 0,01 mm a se zvláštní úpravou 0,001 mm. Používají se pro měření vnějších a vnitřních rozměrů a pro měření hloubek.

Třmenové mikrometry

Jsou konstruovány pro různé měřicí rozsahy, například měřicí rozsah o 25,25 - 50,50 - 75,75 - 100, 100 - 125 mm a tak dále po 25 mm.

třmenový mikrometr

Konstrukce a části třmenového mikrometru. V pevném třmenu a jsou uloženy pevný dotyk a otáčivý mikrometrický šroub. Dotyk a mikrometrický šroub tvoří dvě měřicí plochy mikrometru. Mikrometrický šroub má broušený jemný závit, jehož stoupání je 0,5 mm a je pevně spojeno s bubínkem se stupnicí .Mikrometrický šroub a bubínek se stupnicí představují pohyblivou (nastavitelnou) část, matice, vnitřní pouzdro se stupnicí a třmen a tvoří pevnou část mikrometru.

Při každém celém otočení bubínku se stupnicí se mikrometrický šroub o 0,5 mm vyšroubuje nebo zašroubuje. Vnitřní pouzdro se stupnicí je v podélném směru rozděleno na celé a poloviny milimetru.

Aby se při měření zabránilo příliš silnému utáhnutí mikrometrického šroubu, má mikrometr řehtačku, která je spojena pomocí pružné spojky (rohatka se západkou) s mikrometrickým šroubem. Řehtačka zajišťuje stále stejný tlak mikrometrického šroubu a zamezuje poškození dotykových ploch. Proti opotřebení bývají měřicí plochy často opatřeny povlakem z tvrdokovu.

Postup odečítání hodnoty


Při stoupání závitu 0,5 mm: Kuželová plocha bubínku se stupnicí je na obvodu rozdělena na 50 dílků. Když se bubínkem se stupnicí pootočí o jednu rysku dílku, tedy o 1/50 obvodu, posune se mikrometrický šroub c o 1/50 stoupání, to je 0,5 : 50 = 0,01 mm.

Pomocí hrany bubínku se stupnicí jsou na pouzdru se stupnicí odečítány celé a poloviny milimetru. Odečítání 1/100 mm se provádí na stupnici bubínku se stupnicí.

Přesné měření je velkou měrou závislé na rovinnosti a rovnoběžnosti měřicích ploch na pevném doteku a mikrometrickém šroubu.

Před měřením je třeba nejprve zkontrolovat nulovou polohu pouzdra a bubínku se stupnicí. Tato kontrola se provádí kontrolní základní měrkou, nebo kontrolním trnem.

Kontrolní základní měrky jsou ocelové špalíky nebo válcové měřicí čepy o délkách, které odpovídají měřicímu rozsahu mikrometru, tedy například o délce 25,50,75, 10O, 125 mm atd. Jsou kalené, měřicí plochy jsou velmi přesně broušeny a lapovány.


Měření vnějších rozměrů třmenovým mikrometrem

Mikrometr s digitálním odečítáním
Výsledek měření od 0,01 mm se dá přímo přečíst v okénku. Číselná řada na bubínku má jen kontrolní funkci. Odečítání 0,001 mm se provádí pomocí nonia na pouzdru.


Mikrometr s digitálním odečítáním


Zásady pro práci s třmenovým mikrometrem

1. Při měření se obrobek vloží mezi měřící plochy a potom se mikrometrický šroub šroubuje řehtačkou, až řehtačka prokluzuje. Mikrometrický šroub se zafixuje stavěcím kroužkem, mikrometr se opatrně klouzavým pohybem sundá z obrobku a odečte se hodnota.

2. Mikrometr držte správně! Měřidlo se musí držet pouze za třmen nebo držet opřený o část dlaně pod palcem a palcem nebo ukazováčkem otáčet bubínkem se stupnicí popř. řehtačkou.

Třmenové mikrometry pro speciální měření



Měření vnitřních rozměrů mikrometrickými odpichy

K měření vnitřních rozměrů a k měření roztečí slouží mikrometrické odpichy (obr. I). Oba pohyblivé doteky těchto měřidel mají kulovité měřicí plochy. Přesnost měření je 0,01 mm; odečítání se provádí jako u třmenového mikrometru.

Mikrometrické odpichy jsou konstruovány pro různé měřicí rozsahy, například měřicí rozsah 30 - 40,40 - 50,50 - 65,60 -75, 75 - 100,100 - 125 mm a tak dále vždy o 25 mm.
Místo pohyblivých dotyků mohou být mikrometrické odpichy také vybaveny měřicími čelistmi. Měřicí plochy jsou kaleny, broušeny a lapovány. Použití: k měření děr, drážek, zápichů a podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat