Loading

2.4 FRÉZOVÁNÍ ŠIKMÝCH PLOCH

Šikmé plochy se frézují nejčastěji těmito způsoby:

– úhlovými frézami
– podle orýsování
– s použitím zvláštních podložek pro ustavení polohy obrobku
– s využitím sklopného svěráku
– vykloněním vřeteníku (na vertikální frézce)
Volba konkrétního způsobu frézování je závislá především na velikosti šikmé plochy, počtu frézovaných obrobků a technickém vybavení dílny.

Frézování šikmých ploch úhlovými frézami
Tohoto způsobu se využívá pro úzké šikmé plochy, poněvadž úhlové frézy mají poměrně malou délku řezných břitů. Profilový úhel úhlových fréz je odstupňován normou a frézy lze použít v případě shodného úhlu sklonu šikmé plochy.

Frézování šikmých ploch podle orýsování
Tohoto způsobu se používá pro obrábění jednotlivých obrobků v kusové výrobě. Obrobek se nejdříve orýsuje dle rozměru na výkrese. Při upínání se obrobek ustaví tak, aby ryska označující šikmou plochu byla rovnoběžná s čelistmi svěráku. K tomu se používají podložky umístěné na čelistech svěráku.

Frézování s použitím zvláštních podložek
Podložky slouží k rychlejšímu a přesnějšímu ustavení obrobku. Je třeba volit takovou speciální podložku, aby budoucí šikmá plocha byla rovnoběžná s pracovním stolem frézky.


Frézování šikmých ploch s použitím sklopných svěráků
Sklopné svěráky jsou často kombinovány s otočnými a patří k zvláštnímu příslušenství frézky. Pracovní poloha obrobku se zabezpečuje natočením sklopné části svěráku pod požadovaným sklonem. Úhel natočení se odečítá na úhlové stupnici svěráku. Rozsah natočení bývá do 45° na obě strany.

Frézování šikmých ploch vykloněním vřeteníku
Rozsah vyklonění (natočení) bývá do 45° na obě strany od svislé polohy. Vřeteník lze natáčet po uvolnění matic na jeho zadní straně. Úhel vyklonění se odečítá na úhlové stupnici. Při tomto způsobu může být osa frézy při vyklonění vřeteníku rovnoběžná se šikmou plochou nebo kolmá na šikmou plochu.



Pokud je osa frézy rovnoběžná se šikmou plochou, platí pro úhel vyklonění vřeteníku:



Jestliže je osa frézy kolmá na frézovanou šikmou plochu , je úhel vyklonění vřeteníku shodný s úhlem sklonu šikmé plochy:





Žádné komentáře:

Okomentovat