Loading

8. UPÍNÁNÍ OBROBKŮ NA FRÉZKÁCH

Volba určitého druhu upínacích prostředků a způsobu upínání je závislá:
– na velikosti a tvaru upínaného obrobku
– na druhu a způsobu frézování
– na požadované přesnosti
– na celkovém počtu obráběných kusů

Upínání s využitím strojních svěráků se používá v případě menších, tvarově jednodušších obrobků. Lze použít svěráky pevné, otočné, sklopné, samostředicí.


Pevný svěrák má pohyblivou čelist posuvnou po tělese svěráku jen ve směru k pevné čelisti.

Otočný svěrák má spodní kruhovou desku se stupňovým dělením, která umožňuje otáčet svěrák kolem svislé osy. Potřebná poloha svěráku se zabezpečí utažením matic dvou upínacích šroubů.

Sklopný svěrák bývá často kombinován se svěrákem otočným. Naklápění svěráku kolem vodorovné osy bývá v rozsahu -30° až +60°. Existují sklopné svěráky, které se dají naklápět ve dvou rovinách na sebe kolmých.

Samostředicí svěráky se používají k upínání krátkých válcových součástí. Součást se středí pomocí prizmatické vložky, ke které se přitlačí čelistmi svěráku otáčením ručního kolečka.

Na stůl frézky se svěrák připevňuje upínacími šrouby se čtyřhrannými hlavami, které jsou zasunuty v T drážkách pracovního stolu frézky. Svěrák upínáme zpravidla do takové polohy, aby jeho upínací čelisti byly rovnoběžné s drážkami stolu nebo aby byly na ně kolmé. Této polohy je možné docílit pomocí dvou vodicích per (kamenů), která jsou přišroubovaná v průběžné drážce spodní plochy svěráku a zapadají do drážky stolu.
Rovnoběžnost čelistí svěráku s příslušným pohybem stolu frézky je také možné zajistit s použitím dvou úhelníků. Plochý úhelník se upíná kratším ramenem do svěráku a k jeho volnému ramenu se přiloží druhý úhelník, kterým se doměřuje poloha k vodicím plochám pro konzolu na přední části stojanu.
Pro přesnější ustavení svěráku se používá číselníkový úchylkoměr, který se upevní na trn ve vřetenu frézky. Pohybem stolu v podélném nebo příčném směru zjišťujeme úchylky v ustavení svěráku.

Sklíčidla se používají při upínání obrobků na dělicím přístroji nebo také na otočném stole.

Pomocí upínek upínáme obrobky přímo na stůl frézky. Tento způsob se používá především k upínání rozměrnějších obrobků.

Upínky mají různý tvar a velikost. Kromě vlastních upínek se používají různé podpěry, šrouby apod.







Upnutí několika menších kol na odvalovací frézce.



Upnutí většího kola na odvalovací frézce

Při upínání obrobků na odvalovací frézce je třeba zajistit, aby osa obrobků byla souosá s osou stolu frézky. To je zajištěno trny, nebo je nutné obrobky vyrovnávat.

1 komentář: