Loading

8.1 UPÍNACÍ PŘÍPRAVKY

Upínací přípravky se používají za účelem rychlejšího, přesnějšího a snadnějšího ustavení a upnutí obrobků v případě frézování většího počtu kusů, při zachování dostatečné tuhosti, pevnosti. Upínací přípravek musí být řešen konstrukčně tak, aby dokázal zachytit vznikající řezné síly, zároveň tlumil chvění a také nebyl příliš těžký. Velká hmotnost přípravku zvyšuje opotřebení vodicích ploch a stěžuje manipulaci s přípravkem.

Podle vyvozené upínací síly se rozdělují upínací přípravky na mechanické, pneumatické a hydraulické.

Mechanický rychloupínač je určen pro sériovou výrobu a menší řezné síly.



Příkladem pneumatického přípravku je upínka, která vyvine upínací sílu až 17 kN při provozním tlaku vzduchu 0,6 MPa.



Pneumatické upínací přípravky upínají rychle, snadno se obsluhují a vyvíjejí stálou a velkou upínací regulovatelnou sílu. Aby rozměry pneumatických přípravků byly přijatelné, kombinují se často tyto přípravky s mechanickými zesilovacími prvky, např. pákovými upínkami, upínacími klíny apod.





Přípravky se zajišťují proti náhlému poklesu tlaku zpětnými ventily nebo pneumaticko-elektrickými vypínači zastavujícími pohon stroje.


Nejtužší upnutí největšími upínacími silami se dosahuje tlakovou kapalinou u hydraulických přípravků. Tlakový olej má obvykle tlak až 10 MPa. Proto mají hydraulické válce těchto upínacích přípravků menší rozměry. Výroba a provoz těchto přípravků je dražší, protože vyžadují hydrogenerátor a olejový rozvod.







1 komentář:

  1. Ještě mi tu chybí magnetické upínání. Takzvané magnetické upínače. Viz
    http://www.magneticportal.cz/magneticke-upinace/magneticke-upinace-obecne-informace

    OdpovědětVymazat