Loading

6.10 KONTROLA A MĚŘENÍ ÚHLŮ

Úhly se kontrolují pevnými šablonami na měření úhlů (ocelové, vlasové a příložné úhelníky, úhlové základní měrky aj.), měří se pohyblivými měřidly na měření úhlů (univerzální úhloměry, úhlové libely, universální dělící přístroje, otočné stoly aj.) nebo se vypočítávají pomocí pevných měřidel (základní měrky).

Jednotky pro úhel

Jako úhlová jednotka platí takový rovinný úhel, pro nějž poměr délek "kruhový oblouk k poloměru kruhu" je roven číselné hodnotě 1. Tato jednotka se nazývá radián (značka: rad).
Ve strojírenství je ke kontrole a měření úhlů zavedena úhlová jednotka stupeň s dělením na minuty a vteřiny. Kruh dělíme na 360o.

Pevné šablony na měření úhlů

Slouží ke kontrole často se vyskytujících úhlů, např. 90°, 120°. Úhel 90° se kontroluje plochým nebo příložným úhelníkem. Pozor: Šikmé držení úhelníku vede k chybným výsledkům měření!

Nožovým úhelníkem se zjišťuje pravoúhlost a rovinnost ploch (zrakem kontrolujeme průsvit). Když se opracovaná plocha obrobku a kontrolní plocha úhelníku přiloží k sobě proti světlu, je viditelný průsvit. Čím rovnoměrnější průsvit se ukazuje na obou kontrolních plochách úhelníku, tím přesnější je pravoúhlost.



Úhlové základní měrky jsou z oceli a dají se nasunout jako rovnoběžné základní měrky. Slouží ke kontrole kalibrů, nářadí a obrobků, k nastavování strojů a zařízení, k orýsování a pro dílčí práce.

Velká sada sestává ze:
6 základních měrek 1,3,5, 15,30,45 úhlových stupňů,
5 základních měrek 1 , 3, 5, 20, 30 úhlových minut,
5 základních měrek 1, 3, 5, 20, 30 úhlových vteřin, měřicí rozsah 0° až 90° postupně po 1".

Nastavitelné úhloměry (obloukový úhloměr)


Na jednoduchém úhloměru (měřícím ve stupních) je měřicí rameno ve tvaru šipky nastavitelné na stupňové dělení od 0° do 180° (obloukový úhloměr).
Pozor na čtenou hodnotu: Vždy podle způsobu přiložení měřicího ramene musí být čtená hodnota odečtena od 180° nebo rozdílová hodnota mezi čtenou hodnotou a 90° musí být odečtena popř. přičtena k 90° vždy podle toho, zda čtená hodnota leží nad nebo pod 90°.




Univerzální úhloměr: 1- úhlová stupnice, 2- nonius,3- pevné rameno,4- pohyblivé rameno, 5- zajišťovací šroub, 6- hlavní šroub

Žádné komentáře:

Okomentovat