Loading

6.6 KALIBRY

Kalibry jsou kontrolní měřidla, kterými kontrolujeme vyráběný rozměr nebo tvar.

Při kontrole pomocí kalibrů se zjišťuje, jestli se skutečný rozměr nebo skutečný tvar vyrobeného obrobku liší od předepsaného rozměru nebo předepsaného tvaru.

Tato měřidla umožňují rychlou kontrolu často se opakujících stejných rozměrů. Nevýhoda: Přesnost měření je závislá na stupni opotřebení kalibrů.

Typy: rozměrové kalibry, tvarové kalibry

Rozměrovými kalibry se kontrolují délky jako vnější rozměry (např. tloušťky) a vnitřní rozměry (např. díry, zápichy, drážky). Rozměrové kalibry se skládají vždy ze sady kalibrů, u nichž se postupně zvětšuje měřený rozměr.

Spároměry jsou ocelové lístky o tloušťkách 0,05 až asi 2 mm. Slouží ke kontrole vůle u kluzných vedení, ložisek, ventilů atd. Kalené ocelové lístky se mohou používat jednotlivě nebo spolu ve spojení.

Kuželové kalibry slouží ke kontrole vnějších a vnitřních kuželů na nářadí, vřetenech aj.
Příklady: metrické kuželové kalibry, Morseovy kuželové kalibry, kuželové kalibry ke kontrole kuželů upínací stopky na vrtáku, strmé kužely ISO apod.

Mezní kalibry mají dvě měřicí strany pro mezní rozměry (horní a dolní mezní rozměr), "dobrý" a "zmetkový". Zmetková strana je označena červenou barvou. Těmito mezními rozměry se kontroluje, zda skutečný rozměr kontrolovaného předmětu leží ve stanovené toleranci. Rozlišují se:

Mezní válečkové kalibry jsou kalibry pro vnitřní rozměry (díry), které mají na zmetkové straně větší průměr než na dobré straně. Dobrá strana kalibru musí projít dírou, zatímco zmetková strana projít nesmí. Délka zmetkové části kalibru je o třetinu menší než dobré části.


Jmenovitý rozměr = dolní mezní rozměr 20 mm
Horní mezní rozměr 20,021 mm

Mezní třmenové kalibry jsou kalibry pro vnější rozměry (hřídele), které mají na dobré straně větší rozměr.

Kontrola mezními kalibry. Při kontrole musí kalibr svou vlastní tíhou projít dobrou stranou do díry, u mezních třmenových kalibrů přes hřídel. Kontrola zmetkovou stranou kalibru se musí provádět s citem. Kalibr se nesmí na obrobek nebo do obrobku vtlačovat!


Kontrola mezními kalibry (zmetková strana)

Žádné komentáře:

Okomentovat