Loading

9.1.1 HLAVNÍ ČÁSTI KONZOLOVÝCH FRÉZEK

Konzolové frézky mají stojan, konzolu, příčné saně, pracovní stůl, vřeteník, výsuvné a podpěrné rameno.
Stojan je nosnou částí všech ostatních dílů a mechanismů frézek. Je vyroben z litiny, má skříňový tvar uvnitř vyztužený žebry. Ve spodní části přechází v základovou desku, ve které jsou uloženy nádrže s chladicí kapalinou.
Konzola je litinový odlitek skříňového tvaru. Je posuvně uložena na svislém vedení přední části stojanu, na němž se pohybuje vertikálním směrem. Jsou v ní uloženy převody pro ruční a strojní posuvy.
Příčné saně nesou podélný stůl a umožňují příčné nastavení podélného stolu. Na horní ploše příčných saní je vedení podélného stolu. U univerzálních frézek je na příčných saních uložena točnice.
Podélný stůl se pohybuje podélně nebo příčně ve vodorovné rovině. Pracovní plocha stolu má několik podélných T drážek, do kterých se vkládají hlavy upínacích šroubů.
Vřeteník se nachází v horní části stojanu a je v něm uloženo otočně vřeteno.Vřeteno je duté a je uložené v radiálně-axiálních ložiskách. V krajní části je kuželová dutina, u frézek novější výroby je i vnější konec vřetena kuželový. Kuželová dutina i vnější kuželový konec vřetena slouží k upínání nástrojů.
Výsuvné rameno mají vodorovné a univerzální frézky. Je uloženo v rybinovém vedení horní části stojanu a je přestavitelné v příčném směru. Vysunutí je závislé na délce frézovacího trnu.
Podpěrné rameno je uloženo ve vedení výsuvného ramena. V jeho ložisku je uložen letmý konec frézovacího trnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat