Loading

9.1.2 ZVLÁŠTNÍ PŘÍDAVNÁ ZAŘÍZENÍ KONZOLOVÝCH FRÉZEK

Svislý frézovací vřeteník
Připevňuje se na stojan vodorovné nebo univerzální frézky. Umožňuje vykonávat takové práce jako vertikální frézka. Tento vřeteník je oboustranně natáčivý kolem vodorovné osy v rozsahu 45° oboustranně. Pohon vřeteníku je odvozen od hlavního vřetene frézky ozubenými koly v poměru 1:1.




Univerzální frézovací vřeteník – křížová hlava
Upevňuje se na stojan vodorovné nebo univerzální frézky a vyztužuje se uložením čepů do ložiska podpěrného ramene. Vřeteník je možné natáčet kolem svislé i vodorovné osy v rozmezí 360°, takže nástroj může zaujmout libovolnou polohu.
Využívá se při frézování těžko přístupných ploch, ozubených hřebenů, závitů, šroubovitých drážek a pod.

Obrážecí hlava
Její základní deska se připevní na čelní plochu stojanu horizontální frézky. Má vedení pro smýkadlo s nožovým držákem (pro obrážecí nůž). Vratný pohyb smýkadla je zajištěn přes ozubená kola a klikový mechanismus. Délka zdvihu smýkadla se mění přestavováním klikového čepu, uloženého v drážce klikového kotouče.





Hlava se smýkadlem se dá vyklonit do šikmé i vodorovné polohy. To umožňuje obrážet drážky a různá vybrání ve směru svislém, šikmém i vodorovném. Při doplnění otočným stolem lze obrábět i zubové spojky, vnitřní i vnější ozubení a tvarové drážky.

Rameno s pomocným vertikálním vřeteníkem
Umožňuje současné nebo postupné obrábění pravoúhlých ploch vodorovným i svislým vřetenem při jednom upnutí součásti. Upevňuje se místo podpěrného ramene do rybinového vedení horní části stojanu frézky. Vřeteník má samostatný elektromotor s převodovkou, takže jím lze frézovat nezávisle na hlavním vřetenu. Vřeteno je svisle přestavitelné a s vřeteníkem oboustranně natáčivé v rozsahu 45° oboustranně.

Žádné komentáře:

Okomentovat